Köökissä 21.10.2016

Tuula Laukkanen on Fazer Alku-puuron äiti ja pääkehittäjä

Fazerin kaura-asiantuntija Tuula Laukkanen on puuronainen henkeen ja vereen. Sellainen, joka pakkaa maailmalle omat hiutaleet mukaan. 

 

Kaura-asiantuntija Tuula Laukkanen on Alku-puuron äiti ja pääkehittäjä. Tuoteperhe syntyi huomi­osta, että ihmisillä on tapana lisä­tä kaurapuuron joukkoon sieme­niä, marjoja ja hedelmiä. Alku-puuroissa lisukkeet ovat valmiina, mutta keinotekoisia makuaineita ei käytetä, ja lisättyä sokeria on ai­noastaan yhdessä tuotteessa. Alku-perheestä tuli hitti, ja sen suosituin tuote on Fazer Alku Sadonkorjuupuuro.

”Puuroa on helppo valmistaa ja testata pieniä määriä kerrallaan. Kun oikein innostun, kehitän uusia makuja kotonakin. Inkivääri-ome­na oli sellainen yhdistelmä, josta pidin kovasti, mutta mietin etukä­teen, mitähän muut tykkäävät.”

"Kun innostun, kehitän uusia makuja kotonakin."

Tuula Laukkanen on Fazerin myllyssä muka­na vähän kaikessa, mikä liittyy kauraan. Kau­raihminen hän on siviilissäkin.

”Kaura on hyvä kuitu, hyvänmakuinen ja lempeä vatsalle. Tein joskus elämässäni matkatöitä ja jouduin juomaan päivän aika­na paljon kahvia. Ilman aamupuuroa vatsa ei olisi kestänyt. Kaura on myös monipuoli­nen, hiutaleita voi käyttää vaikka mihin.”

Maailmalle lähtiessään kauraihminen ottaa tietysti hiutaleet mukaan. "Kun viime vuonna vuokrasimme per­heen kanssa Toscanasta talon, pakkasin mu­kaan pari pakettia Sadonkorjuupuuroa, jota söimme kirsikoitten, aprikoosien, saksan­pähkinöitten ja mutteripannulla keitetyn espresson kanssa."

Puhdasta voimaa Lahdesta

Fazerin mylly Lahdessa on melkoi­nen laitos. Myllyn läpi kulkee vuo­sittain noin 20 miljoonaa kiloa kauraa. Sisällä myllyssä on puh­dasta, valoisaa ja yllättävän autioi­ta, sillä automatiikka hoitaa suu­rimman osan työstä. Kaura kulkee lajittelun ja kuorimisen kautta höyrytettäväksi, mikä lisää säily­vyyttä. Sitten hiutaloitaviksi pääty­vät jyvät leikataan. Kaikkea eivät koneet pysty tekemään: ihmisen silmä ja suu kertovat edelleen par­haiten, että tuote on kunnossa.

Fazerilla kuoretkaan eivät me­ne hukkaan, sillä kurikkeesta pu­ristetaan brikettejä, jotka kuljete­taan Gasumin biokaasulaitokselle. Ja biokaasua käytetään taas uusi­en Alku-tuotteiden valmistamissa. Biokaasu vähentää myllyn tuotta­mia päästöjä vuosittain määrän, joka vastaa 600 000 kilometrin ajoa henkilöautolla.

Tuula Laukkasen ideoita kaurahiutaleiden käyttöön:

 • SYÖ JUGURTIN KANSSA
  ”Maistatimme kerran Alku-puuroa turkkilaisen jugurtin, vadelmahillon ja banaanin kanssa. Moni kommentoi, ettei varmasti laita jugurttia puuroon, mutta maistettuaan ihastui yhdistelmään. Myös rahka sopii puuron .”

 • TEE TUOREPUURO
  ”Teen usein illalla tuorepuuroa pakastemarjoista, jugurtista ja puurohiutaleista. Hiutaleet sopivat myös smoothien joukkoon.”

 • KÄYTÄ LEIVONTAAN
  ”Taivas on rajana, mihin kaikkeen puurohiutaleita voi käyttää. Niistä syntyy esimerkiksi hyytelökakun pohja, tai niitä voi lisätä pannukakkutaikinaan.”

 • PAISTA PIHVEIKSI
  ”Olen tehnyt siemeniä sisältävistä Alku Sadonkorjuupuuro -hiutaleista jopa pihvejä. Hiutaleet turvotetaan nesteessä, lisätään kananmunaa ja suolaa ja paistetaan pannulla.”