Köökissä 30.05.2016

Hirsimökin keittiö sai modernin ilmeen

Vanhan hirsimökin keittiö freesaantui mustalla ja valkoisella. Vahvat värikontrastit saavat puupinnat näyttämään taas raikkailta. Valkoinen lattia ja katto heijastavat valoa hyvin, mustat kalusteet puolestaan tuovat tilaan selkeyttä ja jämäkkyyttä. Ilven kaasuliedellä kokkaa kesän aikana koko perhe.

 

Sisustusarkkitehti Hanna Gullsténin ja hänen perheensä Karjalohjan-mökki on rakennettu 1960-luvun lopulla. Remontin yhteydessä hirsimökin keittiö sai mustavalkoisen tyylipäivityksen: pientä ja hämärää keittiötä laajennettiin, katto ja lattiat maalattiin valkoisiksi ja kaapistot uusittiin. Koska perheen lisäksi mökillä on usein ystäviä, toimiva keittiö ja hyvät kokkausmahdollisuudet ovat ehdottoman tärkeät. Vaativiin olosuhteisiin paras vaihtoehto löytyi Gasumin Ilve-mallistosta.

”Etsin pitkään liettä, joka soveltuisi tarpeisiini. Alueella on aina silloin tällöin sähkökatkoja, joten pelkkä sähköliesi ei tullut kyseeseen. Valitsin kaasulieden myös siksi, että edellisessä kaksilevyisessä liedessä oli pikkuruinen uuni, mutta levyt ja uuni eivät toimineet yhtä aikaa. Kokonaan sähköistä liettä ei siis voinut ajatella”, Hanna Gullstén kertoo.

Hirsimökin Ilve-kaasuliesi

Ilven Professional Plus Nostalgie -mallin liesi on kokkaajan unelma: neljä poltinta, frytop- paistotaso, monitoimisähköuuni, liukuvat uunikiskot, iso pitsakivi ja grillivarrasteline.

”Mökillä on aikaa laittaa ruokaa, ja kokkeina on usein koko porukka. Valmistamme usein kasvisruokaa kauden sadosta sekä kalaa, ja minä leivon paljon”.

Itse keittiö on rakennettu Ikean rungoista, ja etusarjat on valmistanut Hanna Gullsténin oma luottopuuseppä. Etusarjojen pinta on mustaksi käsiteltyä tammiviilua. Lieden taustamuuri oli alkujaan punaista tiiltä, mutta keittiöremontin yhteydessä pinta sai saneerauslaastilla tyylikkään harmaan viimeistelyn.

“Liesi sijoittui remontin jälkeen yksin omalle seinustalle. Tarpeeksi leveässä liedessä on myös laskutilaa. Alkukesästä emme edes grillanneet ulkona, koska olen valmistanut kaiken uunissa grillivastuksen alla. Jos kesä on kylmä tai grillausolosuhteet ulkona hankalat, tämä toiminto on todella hyvä. Tämä musta kaunotar toimii ja on ehdottoman tyylikäs.”

Hirsimökin keittiö

Jos keittiö tuntuu hämärältä, kannattaa valita valkoiset tasot. Tässä keittiössä tasot ovat valkoista coriania. Peili tasolla tuo myös valoa ja tilan tuntua. 

Hirsimökin keittiö uudistui

Arkiastiat ovat käden ulottuvilla avohyllyllä. Vanhaa hirsiseinää vasten valkoiset hyllyt ja astiat nousevat kauniisti esiin.