Näin paistat joulukinkun kaasu-uunissa

Onnistuneen joulukinkun salaisuus on uunin alhaisessa lämpötilassa. Kinkku vie hieman enemmän aikaa valmistuakseen, mutta näin siitä tulee erittäin mehukas ja maukas. 

  1. Esilämmitä kaasu-uuni 150 asteeseen (kaasu-uunin asteikko 1), aloita huuhtelemalla kinkku nopeasti kylmällä vedellä. Jos kinkussa on verkko, sen voi jättää päälle. 

  2. Aseta kinkku korkeareunaiseen uunivuokaan, jotta saat kaikki nesteet talteen. Pistä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun mittari näyttää 70 astetta, kinkku on valmis. Aikaa menee noin 1,5 tuntia kinkkukiloa kohti. 

  3. Ota kinkku uunista. Paistonesteestä saa mahtavan kastikkeen tai siihen voi dipata leipäpaloja ja syödä heti. Kinkkua ympäröivän verkon voi nyt poistaa. Poista myös mahdollinen nahka, mutta jätä rasvakerros kinkkuun.

  4. Ennen kuin tarjoat kinkun: Viillä terävällä veitsellä rasvaan ruudukko ja levitä kerros kuorrutusta kinkulle. Aseta kinkku noin 200-asteiseksi (kaasu-uunin asteikko 4) esilämmitettyyn uuniin ja paista 10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus on rapea. 

VINKKI KAASU-UUNILLE:

Kun paistat kinkun kaasu-uunissa, aseta ylimääräinen pelti uunivuoan alle (jätä pieni väli peltien väliin). Näin saat alalämpöön hieman kontrollia ja lämpö kiertää ylös tasaisemmin. Kaasu-uunista saat myös mahtavaa lisämakua kinkkuun, joka varmasti jää puuttumaan tavallisessa uunissa paistetusta kinkusta. Ja muista alhainen lämpötila!

Joulukinkun kuorrutus

(noin 5 kilon kinkulle)

2 dl sinappia, josta puolet ranskalaista sinappia (esim. dijon) ja puolet makeampaa sinappia

2 dl hienoksi silputtuja yrttejä (esim. basilikaa, persiljaa, timjamia ja rosmariinia sekoitettuna)

3 tl sormisuolaa

1 dl korppujauhoja

Sekoita yhteen ja levitä kinkulle. Jos kuorrutus on liian kuiva, purista sekaan sitruunamehua, kunnes saat haluamasi koostumuksen. 

 

Tutustu myös näihin