Näin paistat täydelliset joulutortut

Joulutortut ovat yksi suomalaisen joulupöydän kestosuosikeista. Joulupöydän emännillä ja isännillä on harvoin enää aikaa käyttää leipomiseen päiviä, jonka johdosta valmistaikinoiden käyttö on yleistynyt koko ajan. 

Kysyimme Myllyn Parhaan asiantuntijalta, tv:stäkin tutulta kotitalousopettaja Arja Elina Laineelta, mitä tulisi huomioida, kun leipoo torttuja valmistaikinasta ja nimenomaan kaasu-uunissa. Tässä Arjan vinkkejä:

 1. Valitse oikea taikina
  Valitse taikina sen mukaan haluatko mukaan aitoa voin makua tai leipoa tortut esimerkiksi laktoosittomina. Torttu- ja lehtitaikinat valmistetaan margariinia käyttäen ja ne ovat laktoosittomia, aidon voin makuinen voitaikina taas vähälaktoosinen. 

 2. Muista oikea lämpötila
  Parhaan lopputuloksen saamiseksi taikinan pitäisi olla leipomisvaiheessa hieman kohmeinen, joten älä sulata sitä liian pitkään huoneenlämmössä. Jos taikina on ehtinyt lämmetä, voit laittaa sen hetkeksi ulos tai jääkaappiin ennen leipomista. 

 3. Esilämmitä uuni 
  Esilämmitä kaasu-uuni noin puolta tuntia ennen paistoa. Uunin lämmetessä ehdit hyvin taitella pellillisen torttuja. Lämmitä kaasu-uuni noin 20 astetta paistolämpötilaa kuumemmaksi. 

 4. Käytä terävää veistä 
  Leikkaa taikina oikeankokoisiin osiin käyttäen terävää veistä. Unohda perinnöksi saatu taikinapyörä, parhaimman tuloksen saat veitsellä. 
 5. Taittele ja taiteile, täytä vasta lopuksi
  Taittele tortut käsin ja käytä tarvittaessa apunasi hieman kylmää vettä, jotta tortut pysyvät muodossaan. Muista lisätä hillo tai marmeladi vasta tortun päälle. Kokeile perinteisten torttujen sijasta taitella taikinasta vaikkapa enkeleitä tai kukkasia. Tämä Myllyn Parhaan video toimii hyvänä apuna. 

 6. Paista oikein
  Laita kaasu-uunin alaosaan 1–2 ylimääräistä uunipeltiä suojaamaan leivonnaisia palamiselta. Laita pellillinen torttuja uuniin niiden yläpuolelle ja laske paistolämpötilaa 20 astetta. Paista torttuja aluksi pelkästään alalämmöllä ja puolessa välissä paistoa vaihda lämpö vain yläpuolelle. 

Tiesitkö, että Myllyn Paras pakastetuotteet valmistetaan ympäristölle ystävällisesti suomalaisella biokaasulla. Lue lisää www.biokaasumerkki.fi

Tutustu myös näihin