Köökissä 21.10.2016

Lakutehtailija haluaa Kouvolasta maailman lakritsipääkaupungin

Kouvolan Lakritsin toimitusjohtaja Timo Nisula ylistää lakritsia suomalaiseksi huipputuotteeksi. Hän haluaa tuoda lakritsin myös maustekaapin valikoimaan ruoanvalmistukseen. 

Lakritsitehtailija Timo Nisula haluaa tehdä Kouvolasta maailman lakritsipääkaupungin. Keino siihen on tehdä kaikkein parasta lakritsia ja kehittää ennennäkemättömiä lakritsituotteita. Kouvolassa on kehitelty muun muassa habanerochililakritsi, merisuolalakritsi ja pehmeä, gluteeniton lakumakeinen.

”Lakumakeinen sulaa suuhun kuin suklaa, joten siitä saa kokonaisvaltaisen makuelämyksen. Pektiini ja lakritsi hylkivät toisiaan, siksi kukaan ei ole aiemmin tehnyt vastaavaa”, Nisula sanoo

”Lakritsi pyöristää makuja, se sopii niin äyriäisille kuin salaatinkastikkeeseen.”

"Rakkauslaitos" on tykätty työpaikka

Kouvolan Lakritsin historia on monivaiheinen. Yritys toimi alkujaan Viipurissa ja valmisti limonadia. Lakritsia on tehty yli 70 vuotta, nykyisellä reseptillä vuodesta 1960.

Kouvolan Lakritsi on maailman ainoa valmistaja, jossa lakritsipiiput tehdään yhä käsin. Tänä vuonna niitä syntyy miljoona kappaletta. Muukaan tuotanto ei pyöri jatkuvana linjastona vaan lakritsinauhaa, marmeladeja ja makeisia tehdään erä kerrallaan.

”Emme ole maailman tehokkain yritys. Sanon usein, ettei tämä ole tehdas vaan rakkauslaitos”, Timo Nisula sanoo. ”Rakkauslaitos” on tykätty työpaikka. Viimeksi viittä avointa työpaikkaa haki yli tuhat ihmistä.

Kouvolan Lakritsi

Hyviä tekoja Kouvolasta

Kouvolan Lakritsin keitin ja uunit lämpiävät Gasumin suomalaisella biokaasulla, kuten koko rakennuskin, ja tuotteet tunnistaa biokaasumerkistä. 

”Vaihdoimme vuosi sitten kesällä koko tuotannon biokaasulle. Kasvihuonepäästömme vähenivät 128 tonnia. Biokaasu maksaa enemmän kuin maakaasu, mutta se on helpoin tapa todella vaikuttaa ympäristöön. Mielellään maksetaan se ja vietetään yksi uneton yö vähemmän” , Timo Nisula kehuu.

 Timo Nisulan vinkit lakritsinautintoon:

 • YHDISTÄ JUOMIIN
  Lakritsi sopii nautittavaksi erityisesti kuohuviinin ja samppanjan kera. Punaviineistä Barolo toimii myös.

 • MAUSTA KERMAKASTIKE
  Yksinkertainen tapa kokeilla lakritsaa ruoanlaitossa on lisätä pari teelusikkaa lakritsijauhetta kermakastikkeeseen. Pari palaa lakritsia ajaa saman asian.

 • HÖYSTÄ JÄÄTELÖANNOS
  Vaniljajäätelö, mansikat ja rouhittu lakritsi toimivat hyvin, samoin vaniljajäätelö ja tervalakumakeinen.

 • KOKEILE ÄYRIÄISRUOISSA
  ”Keksin joskus laittaa lakritsajauhetta äyriäisten mausteeksi ja yllätyin, kuinka hyvin makuyhdistelmä toimii.”