Köökissä 10.08.2016

Myllyn Paras Oy on palkittu energiatehokkuudestaan

Myllyn Paras siirtyi käyttämään pakastetehtaassaan kotimaista biokaasua. Samalla pakastetehtaan hiilidioksidipäästöt putosivat nollaan. 

Myllyn Paras Oy:n toiminta alkoi vuonna 1928 kauramyllystä. Nykyään se jalostaa vuodessa 75 000 tonnia viljaa. Myllyn käyttämä vilja on 90-prosenttisesti suomalaista, ja suurin osa siitä tulee lähipelloilta.

Yritys on palkittu energiatehokkuudestaan. Se tuottaa itse osan energiastaan polttamalla tuotannosta ylijäänyttä kauran kuoriainesta. Poltosta syntyvää bioenergiaa hyödynnetään myllyssä prosessihöyrynä ja lämmittämisessä. Energiaa riittää jopa yli oman tarpeen – ylimääräinen energia toimitetaan Hyvinkään kaukolämpöverkkoon.

Kun Myllyn Parhaan linjalta tulee uusi tuote, kotitalousopettaja Arja Elina Laine miettii, mitä kaikkea hyvää siitä voi valmistaa. 

”Innostun, kun keksin perusraaka-aineista jotain uutta ja erilaista. Kotitalousopettajan koulutus näkyy keittiössäni työssä ja kotona. En lyö ruokaan puolta kiloa voita, vaan mietin, miten saan ruokaan makua terveellisesti. Neljä lasta on taannut sen, ettei ruoanlaittoon ole ollut aikaa käyttää tuhottomasti aikaa. Teen ruokaa maku edellä ja ajatuksella vähemmän on enemmän. Leipominen on omin juttuni.”

Jos olet kokannut Myllyn Parhaan pakkauksesta löytyvillä ohjeilla, olet törmännyt Arja Elina Laineen kädenjälkeen. Kotitalousopettajan koulutuksen saanut Arja Elina on kehittänyt Myllyn tuotteista yli 2 000 reseptiä.