Köökissä 21.10.2016

Pauligin päämaistaja Marja Touri maistaa 250 kupillista kahvia päivässä

Kahvi on elävä ja haastava tuote, jonka jokainen satokausi erilainen. Siksi Pauligin päämaistaja Marja Touri jaksaa joka päivä innostua työstään. Sitä paitsi: kahvi on suomalaisille kuin auringonpaiste.

Lapsena Marja Touri sai usein ai­kuiset tuskastumaan. ”Aina löytyi kaikesta outoja sivu­makuja vaikka muut kuorossa sa­noivat, että ei siinä mitään ole.” Jossain vaiheessa Marja tajusi, ettei ehkä olekaan ronkeli. Hänellä vain on tavallista teräväm­pi makuaisti. Ammattilaiseksi op­piminen vei kuitenkin 19 vuotta.

Viime vuonna Marja Tourista tuli Suomen ainoa Q-grader. Se on kahvimaailman arvostetuin tutkin­to. Tutkin­non läpäisseet pystyvät puhumaan makuasioista yhteisin termein ja pisteyttämään kahvin eri ulottu­vuudet samalla asteikolla. ”Söin kurssin aikana vain banaa­nia ja patonkia, etteivät sensorit häiriintyneet.”

"Sellaista fakiiria ei olekaan, joka tietäisi kaiken kahvista."

Paulig on Suomen suurin paahti­mo. Voi oikeastaan sanoa, että Marja Touri on se, joka päättää, millaista kahvia suomalaiset juo­vat. Ennen papukauppoja toimit­tajat lähettävät Pauligille näyt­teen. Jos kaupat syntyvät, kahvierä laivataan Suomeen. Mikäli maussa on pienikin virhe, pavut laivataan takaisin. Suomalaisten suosima vaalea paahto on vivahteikas mut­ta vaativa. Se ei anna mitään an­teeksi.

”Kahvi on elävä ja haastava, sillä satokaudet ovat erilaisia. Makuun vaikuttavat sade, lämpötila, maan rikkaus ja se, kuinka kahvia käsitel­lään. Merimatka on pitkä, jopa kaksi kuukautta.”

Koska satokaudet vaihtelevat, kahvireseptiä pitää tarkkailla ja tarvittaessa muutella suhteita niin, että tuotteen maku säilyy oikeana. Kokeneellekin maistajalle saattaa tulla edelleen tulla vastaan yllätyk­sellisiä makuja.

Kerran Kolumbiassa Marja Touri kehaisi isännilleen, että suomalai­set ovat maailman kovimpia kah­vinjuojia. Totiset kolumbialaiset halusivat tietää miksi. Marja Touri mietti hetken ja oivalsi: ”Kun Suomessa on kylmää ja pimeää, kahvi herättää meidät, vir­kistää ja tuo iloa. Kahvi on meidän aurinkomme.”

Paulig kahvi

Pauligin kahvit paahdetaan uusiutuvalla energialla

Paulig paahtaa Vuosaaressa noin 45 miljoonaa kiloa kahvia vuodes­sa. Pavut käsitellään kolmessa paahdinkoneessa, joiden ilma lämpiää 500 asteeseen. Vuosi sitten paahdinkoneissa siirryttiin käyttämään maakaasun sijasta Gasumin kotimaista biokaa­sua. Muutos kasvatti kaasulaskua mutta vähensi Pauligin kasvihuo­nepäästöjä 2700 tonnia vuodessa.

”Biokaasulla on samat ominai­suudet kuin maakaasulla, joten siirtymä oli vallan mutkaton”, ke­huu Pauligin Operations Director Jani Reilimo.

Biokaasun ja tuulisähkön ansi­osta paahtimon käyttämästä ener­giasta 92 prosenttia on uusiutuvaa. Jatkossa luku saattaa nousta sa­taan, sillä Gasumin ja Helsingin Energian yhteistyö on tuonut markkinoille myös uusiutuvalla energialla tuotetun kaukolämmön.

Marja Tourin vinkit hyvään kahviin:

 • VALITSE KAHVI TARJOTTAVAN MUKAAN
  Kokeile esimerkiksi suklaakakun kanssa tummapaahtoista kahvia. Lisävinkkejä löydät Pauligin nettisivuilta makuparipalvelusta.

 • KUPILLA ON VÄLIÄ
  Melkein jokaisella on lempikahvimuki. Koko, reunan paksuus ja se, miten kuppi sopii käteen, vaikuttavat siihen, millaisesta kupista tai mukista kukin tykkää.

 • MAISTA MUSTANA
  Ennen kuin lisäät kahviin mitään, maista kahvia mustana, niin huomaat eron selvemmin. Oma makumieltymys kertoo, haluatko lisätä kahviisi esimerkiksi maitoa vai et. 

 • PIDÄ SÄILIÖ PUHTAANA
  Kaada vesi kahvinkeittimeen aina erillisellä kannulla. Näin laitteen vesisäiliö pysyy puhtaana kahvirasvan jäämistä.