Köökissä 25.05.2016

Näyttelijä Pete Lattu haaveilee omavaraistaloudesta

Näyttelijä Pete Lattu viljelee kesät idyllistä pientilaanasa Etelä-Savossa. Moderni isäntä huristelee kaasuautolla, haaveilee kuivareaktorista - ja testaa, voiko sokeria tehdä kotikonstein. 

 

"Meillä ei syödä tehotuotettua lihaa eikä prosessoitua ruokaa. Kesällä on mahtavaa, kun ruoka tulee pöytään suoraan pellolta. Saamme omalta maalta punajuuret, pavut, palsternakat ja muut. Kasvihuoneessa kasvaa tomaattia, paprikaa, kurkkua ja maissia. Mustikoita keräämme niin paljon kuin jaksamme. Kuluneena kesänä kasvatin pätkän sokerijuurikasta. Testasin, voiko sokeria tehdä kotikonstein. 

Kokkaan rennolla otteella. Valitsimme Helsingin-kotiimme kaasulieden. Se on nopea ja herkkä toisin kuin vanha sähköhellamme maalla. Kaasukokkaamisessa on tunnellmaa, kaikuja tulella kypsentämisestä."

Pete Lattu

Pete Latun Land Roveriin on tehty kaasumuunnos. Nyt auto kulkee sekä biokaasulla että dieselillä. 

"Halusin ekologisesti jäkevän auton, jolla pystyy kuljettamaan kerralla paljon tavaraa ja ihmisiä. On kutkuttavaa ajaa biokaasulla tankatulla autolla, jonka kasvihuonepäästöt ovat teoriassa negatiiviset!"

"Viime kesänä viljelimme ruista. Puin aarillisen keittiönpöydän ääressä ja jauhoin blenderillä jauhoiksi, joista leivoin symbolisen omavaraisleivän. Ruoan lisäksi haluaisin olla omavarainen energiantuotannossa. Peltobiomassasta voisi polttaa energiaa maksikokoisella, kompostoria muistuttavalla kuivareaktorilla. Siitä voisi saada riittävästi lämpöä ja sähköä maatilallemme - tai jopa tankata omalla biokaasulla traktorin ja auton."