Köökissä 10.08.2016

Makkaran valmistuksessa tärkein osa ovat raaka-aineet

Kun Kari Koivisto paloittelee lihaa, homma näyttää käyvän kuin tanssi. Mutta takana on 31 vuotta treenausta. 

”Luin alkujaan laivakokiksi, kun opiskeluaikoina joku heitti, että lihanleikkaajilla on lääkärin palkat. Eihän se totta ollut, mutta sain kuitenkin kipinän hakeutua alalle. Wigrenillä pääsin parin vanhan tekijän oppiin. Lihanleikkaajaksi ei tulla lukemalla vaan ainoastaan tekemällä. Anatomian oppii toki nopeasti, mutta vauhti tulee vasta vuosien myötä. Homma vaatii kuulemma joko vahvat ranteet tai päättäväisen luonteen. Minulla on ammattitautina, että tukin aina kaupan lihatiskin – siitä voi päätellä, onko kauppa hyvä.”

”Makkaran valmistuksessa koko prosessi on kriittinen – homman pystyy hölmöilemään monessa vaiheessa. Raaka-aineet ovat tärkeässä osassa. Jos niistä lipsuu, makkaraa ei pelasta mikään. Jostain lenkeistä puhutaan , että niissä lihaa on vain mausteena, mutta Wigrenin makkarat tehdään kunnon lihasta. Keittomakkaroihin käytetään kotimaista lihaa, vain meetvurstilihat tuodaan ulkomailta. Lihaa kulkee tehtaan läpi 2 500 – 3 000 kiloa päivässä, meetvurstipäivinä jopa 6 000 kiloa.”

Vuonna 1917 perustettu tamperelainen Yrjö Wigren Oy on Suomen vanhin jatkuvasti toiminnassa ollut lihanjalostetehdas – ja ensimmäinen, joka valmistaa tuotteensa kotimaisella biokaasulla. ”Ja itsestään selvää on, että pahvit, biojätteet ja muovi kierrätetään!” sanoo Wigrenin toimitusjohtaja Keijo Vataja.