Hirvi on lähiruokaa parhaimmillaan

Vähärasvainen hirvi on luonnonmukaista lähilihaa parhaimmillaan ja helppo aines tutustua riistan makuun. Hirven metsästyskausi alkaa syyskuun lopussa ja päättyy joulukuun loppuun. Kaatoluvista riippuen jahtiporukoilta liikenee hirvenlihaa syksyn mittaan myös myyntiin. Poliisin hirvenlihahuutokaupoissa myydään yleensä kolarihirviä.

KUN HANKIT

Metsästyskauden aikana löydät hirvenlihaa hyvällä tuurilla halleista ja ruokakaupoista – sitä myydään sitä mukaa kuin ruhoja jahtiporukoilta saadaan, joten kerralla kannattaa ostaa myös pakastettavaksi. Pihvi- ja paistilihat mureutuvat, jos niitä raakakypsyttää vakuumipakkauksessa parin asteen lämpötilassa. Älä väheksy luisia osia, sillä luista saa maukkaan liemen.

KUN VALMISTAT

Ota pihvi- ja paistilihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta, jotta lihasnesteet eivät irtoa paistettaessa ja liha pysyy mehevänä. Vähärasvaiseen hirvenjauhelihaan sekoitetaan usein porsasta, mutta jääkaappikylmästä, hyvin vaivatusta taikinasta tehdyt pihvit pysyvät kasassa ilman sitäkin. Resepteissä hirvenlihan voi korvata hyvin peuralla, porolla tai naudalla.

KUN SÄILYTÄT

Tuoreena jauhettu hirvenjauheliha säilyy jääkaapissa kelmun alla seuraavaan päivään. Pakastettuna jauheliha säilyy 6 kuukautta. Pakastettu kokoliha on käyttökelpoista noin 9 kuukautta.

KLASSIKOT

Peijaisten klassikkoruoka on hirvenlihakeitto, jossa on usein
myös leipäjuustokuutioita. Perinteisen hirvipaistin valmistuksen osaa lähes jokainen metsästäjä.

MAKUKAVERIT

Rosmariini, timjami, katajanmarja, maustepippuri, tumma olut ja vahverot tukevat riistaruuan metsäistä makua.