Juuripersilja kaipaa hentoa makeutusta

Valkoiselta porkkanalta näyttävä juuripersilja on monelle uusi tuttavuus. Sen hieman persiljalta maistuvaa juuriosaa käytetään kuten palsternakkaa. Juuripersilja kasvaa Välimeren maissa villinä. Suomessa siitä on vasta tulossa kasvimaiden uusi suosikki. Pitkin kesää voi napsia vihreitä lehtiä persiljan tavoin, mutta juuriosa korjataan vasta myöhään syksyllä. 

KUN HANKIT

Juuripersilja on sitä maukkaampi, mitä suurempi juuri on. Kotimainen sato on parhaimmillaan pakkasten tultua. Valitse kaupassa napakoita juuria. Kolhuista ei tarvitse välittää, mutta vetelän nahkea juuripersilja on vanhentunut.

KUN VALMISTAT

Parhaimmalta juuripersilja maistuu uunissa tai pannulla voissa paistettuna, kun sen pinta hieman ruskistuu ja karamellisoituu. Juuripersilja kypsyy yllättävän nopeasti. Sitä voi syödä myös raakana, esimerkiksi raastettuna riisiviinietikalla, suolalla ja sokerilla maustettuna.

KUN SÄILYTÄT

Juuripersilja säilyy pitkään hyvänä jääkaapin kylmimmässä paikassa muovipussiin pakattuna. Ryöpättynä sitä voi myös pakastaa. Talven yli sato säilyy kellarissa juuresturpeessa tai hiekassa.

KLASSIKOT

Etelä- ja Itä-Euroopan maissa juuripersiljaa käytetään paljon keitoissa ja muhennoksissa.

MAKUKAVERIT

Juuripersiljan hienostunut aromi nauttii hennoista makeuttajista, kuten hunajasta ja vaahterasiirapista. Voimakkaan makuiset, vahvavartiset yrtit, kuten rosmariini, timjami ja salvia, sopivat maustajiksi.