Kesäkurpitsa kuuluu italialaiseen keittiöön

Italialaisen keittiön ystävät eivät voisi elää ilman kesäkurpitsaa. Italialaisesta keittiöstä löytyykin monta maukasta reseptiä kesäkurpitsalle. Lämpiminä kesinä kasvimailla päivitellään kesäkurpitsojen kasvuvauhtia. Sadosta kannattaakin nauttia, sillä kotimaisen kesäkurpitsan satokausi päättyy ensimmäisiin hallaöihin. Muista napsia myös kukat friteerattaviksi!

KUN HANKIT

Pienet, noin 15 sentin pituiset kesäkurpitsat ovat maukkaimpia ja rakenteeltaan mehukkaan tiiviitä. Keltainen lajike on hieman makeampi kuin vihreä.

KUN VALMISTAT

Pieniä kesäkurpitsoja ei tarvitse kuoria. Niiden itkettäminenkin on tarpeetonta kikkailua. Isojen kuori on sitkeää, ja niistä kannattaa myös raaputtaa siemenet pois. Isot muuttuvat kypsennettäessä helposti löllöiksi, joten ne sopivat parhaiten soseisiin, patoihin ja leipätaikinaan mehukkuutta tuomaan. Kesäkurpitsaa voi syödä kurkun tapaan raakana salaateissa, raasteena tai leivän päällä. Grillattuna ja marinoituna se on
erinomainen lisuke.

KUN SÄILYTÄT

Kesäkurpitsa pysyy hyvänä pari viikkoa jääkaapin vihanneslokerossa muovipussiin käärittynä, jotta kosteus ei häviä eivätkä hajut tartu siihen. Kesäkurpitsaa voi pakastaa raasteena tai kuutioituna. Siitä saa myös hyvää pikkelsiä tai makeaa hilloa esimerkiksi karviaismarjojen kanssa.

KLASSIKOT

Italialaisen keittiön ruokalistoilta tuttuja ovat friteeratut, juustotahnalla täytetyt kesäkurpitsan kukat, zucchinifrittata sekä jauhelihalla täytetyt ja parmesaanilla gratinoidut kesäkurpitsat.

MAKUKAVERIT

Sitruunan ja balsamiviinietikan happo terävöittää kesäkurpitsan makua. Minttu, persilja, oregano, sitruunamelissa ja valkosipuli sopivat maustajiksi. Zucchinin seuraan sopivat hyvin pehmeät tuorejuustot, parmesaani ja tomaatti.