Maa-artisokka auttaa painonhallinassa

Maa-artisokka on laihduttajan unelmajuures. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja tasapainottaa elimistön sokeriaineenvaihduntaa. Se sopii erityisesti diabeetikkojen ruokavalioon, sillä mukulan hiilihydraatit ovat suureksi osaksi inuliinia, joka hajoaa fruktoosiksi.

KUN HANKIT

Maa-artisokat pysyvät multaisina paremmin napakoina kuin pestyinä ja pussitettuina. Maa-artisokkasato korjataan myöhään syksyllä ja satoa voi nostaa myös lumen alta.

KUN VALMISTAT

Hieno aromi vain paranee, kun maa-artisokat kypsentää, vaikka vain paistaa pannulla. Mukuloita voi viipaloida tai raastaa salaatteihin myös raakana. Juuri maasta nostettuja ohutkuorisia mukuloita voi käyttää kuorineen, hyvin pestyinä. Jos kuorit, pääset helpoimmalla, kun keität ne ensin ja puristelet sitten ulos kuorestaan. Raakana kuoritut maaartisokat tummuvat nopeasti, joten laita ne kylmään veteen, jossa on muutama tippa sitruunamehua.

KUN SÄILYTÄT

Parhaiten maa-artisokka säilyy maassa mullan alla tai kylmäkellarissa hiekalla peitettynä. Jääkaapissa se nahistuu muutamassa viikossa.

KLASSIKOT

Maa-artisokan maku on parhaimmillaan sosekeittona ja muhennoksena. Mutta sitä käytetään myös sellaisenaan perunan sijaan sekä kasvis- ja lihaliemien mausteena.

MAKUKAVERIT

Usein vetiseksi jäävän rakenteen ja maun vuoksi maa-artisokka vaatii pyöristäjäksi kermaa tai voita. Hienoa aromia ei kannata pilata voimakkailla mausteilla. Metsäisen makuiset yrtit, kuten rosmariini ja timjami, sopivat hyvin.