Muikku on oiva omega-3 lähde

Tuskin on suomalaisempaa makua kuin ruisjauhoissa kieritellyt, rapeaksi paistetut muikut pottuvoin kanssa. Muikku on lohikaloihin kuuluva puhtaiden sisävesien kala ja suomalaisten ammattikalastajien tärkein saaliskala. Rasvaisena kalana se on hyvä omega-3-rasvahappojen lähde.

KUN HANKIT

Torilta, kauppahalleista ja kaupan kalatiskiltä muikkua saa varmimmin kesäkuukausina ja syksyllä jäiden tuloon saakka. 10–20-senttisten perusmuikkujen lisäksi kalatiskillä on pikkuruisia neulamuikkuja, kesän vanhoja poikasia. Kitkan viisas taas on EU:n suojaama alkuperäisnimitys Koillismaan vesien tavallista pienikokoisemmalle muikulle.

KUN VALMISTAT

Normaalikokoisista muikuista poistetaan sisälmykset puhkomalla, mutta neulamuikut voi valmistaa sellaisinaan. Kesäjuhlien rapeiden pikkumuikkujen salaisuus on laakea paistoastia, öljy ja kuuma kaasuliekki. Muikku sopii hyvin myös savustettavaksi. Sitä voi syödä raakana vaikkapa nigiri sushin päällä, mutta kalat kannattaa pitää ensin vuorokauden pakkasessa. Myös mäti pitää pakastaa ennen käyttöä.

KUN SÄILYTÄT

Peratut muikut säilyvät jääkaapin kylmimmässä paikassa 1–2 päivää järvestä nostamisen jälkeen. Pilaantuneen muikun tunnistaa voimakkaasta tuoksusta. Tönkkösuolaaminen on vanha kunnon tapa säilöä muikut. Pakastimeen puhkotut muikut pannaan vedellä täytetyssä muovirasiassa; ne säilyvät hyvinä korkeintaan kuukauden tai pari.

KLASSIKOT

Savolainen muikkukukko, muikiainen eli mujepiirakka ja muikusta keitetty rantakalakeitto ovat suomalaisia perinneruokia.

MAKUKAVERIT

Tilli, sitruuna, rosmariini ja kapris riittävät mausteiksi. Leivitykseen ruisjauhoja. Lautasella paistetun muikun paras kaveri on peruna.