Mustikan seuralaiseksi sopii kardemumma

Mustikka on onneksi niin maukas ja moneen käyttöön sopiva marja, että sen mahtavista terveysvaikutuksista voi nauttia kyllästymättä. Mustikka on marjastajien suosituin marja myös siksi, että mustikkamaita löytyy usein lähimetsistä — lehtomaisista tuoreista havumetsistä, varjoisilta paikoilta. Paitsi marjoja, kannattaa riipiä mukaan myös mustikanlehtiä.

KUN HANKIT

Mustikat ovat mehevimmillään heinäkuun lopulta syyskuun alkupuolelle, mutta syyssateissa vettyneet marjatkin voi käyttää mehuiksi. Ohuet kertakäyttöiset muovihanskat suojaavat poimijan kädet värjääntymiseltä. Tuoreita marjoja saa satoaikaan toreilta ja marketeista, ulkomaisia pensasmustikoita tulee kauppoihin jo varhain keväällä. Pakastemustikoiden alkuperä on hyvä tarkistaa: ulkomaiset pakastemarjat suositellaan käytettäväksi vain kuumennettuna.

KUN VALMISTAT

Mustikan C-vitamiinit saa varmimmin talteen nauttimalla marjat kypsentämättöminä esimerkiksi smoothiessa, jogurtin kanssa, piirakoiden tai kakkujen päällä tai vaikka kesäsalaatissa. Mustikka sopii mainiosti kiisseleihin, pannukakkuun, moniin leivonnaisiin ja siian graavaukseen. Mustikanlehtiä voi käyttää salaattiin, tai
niistä voi valmistaa teetä.

KUN SÄILYTÄT

Mustikassa on niukasti hedelmähappoa, joten se säilyy huonosti tuoreena – jääkaapissa noin viisi päivää kannellisessa rasiassa. Paras tapa säilöä mustikat on pakastaa ne kokonaisina tai survottuina. Ne voi myös kuivata tai keittää mehuksi tai hilloksi.

KLASSIKOT

Mustikkapiirakka leivotaan oman koulukunnan mukaan joko pulla- tai muropohjaan. Rättänä eli mustikkakukko kuuluu suomalaisiin perinneruokiin, mustikkamuffinit nykyajan klassikoihin.

MAKUKAVERIT

Kuningataryhdistelmässä mustikan seurana on vadelma. Fariinisokeri, limetti, ruis, kardemumma ja valkosuklaa sopivat hyvin mustikoiden seuralaisiksi.