Omena innostuu rosmariinista

Syksyn parhaat jälkiruuat syntyvät kotimaisista omenoista – ja loppusadosta tehdään mehua, hilloa ja chutneyitä. Elokuun puolivälissä kypsyvät kesäomenat ovat parhaita sellaisinaan tai piirakoissa. Syysomenat kannattaa tehdä hilloksi tai mehuksi hieman raakoina, jolloin niissä on eniten nestettä. Talviomenat säilyvät viileässä kellarissa joulukuuhun asti. 

KUN HANKIT

Omassa puutarhassa kypsän omena tunnistaa siitä, että se irtoaa oksasta helposti. Maahan pudonneet omenat kannattaa syödä heti. Myös kannaton omena pilaantuu nopeasti. Happamat ja kovat lajikkeet sopivat parhaiten ruuanlaittoon.

KUN VALMISTAT

Kotimaiset omenat voi syödä kuorineen, sillä niissä ei ole säilöntäaineita. Omenalohkojen ja -raasteen tummumisen estät sitruunamehulla.

KUN SÄILYTÄT

Säilöntäaineeton omena pidetään jääkaapissa tai kellarissa, etyleenin vuoksi muovipussissa ja erillään vihanneksista. Huoneenlämmössä omena nahistuu parissa päivässä. Omenoita voi kuivata ohuina viipaleina ja pakastaa raakoina kuutioina sokerin kanssa tai soseutettuina.

KLASSIKOT

Tarte tatin -piirakka on ranskalaisesta keittiöstä tuttu. Klassikoita ovat myös omenahillo ja -chutney. Uuniomenoista on kymmeniä variaatioita.

MAKUKAVERIT

Rosmariini sopii myös makeisiin omenaherkkuihin. Samoin kaneli, vanilja, piparjuuri ja inkivääri. Kokeile kaverina saaristolaisleipää, pähkinöitä, sinihome- ja vuohenjuustoa, appelsiinia, rommia ja madeiraa.