Pinaatti on pehmeiden juustojen ystävä

Tuore pinaatti on monipuolinen raaka-aine, eikä sen käyttöä kannata rajata vain arkiruokien valmistukseen. Omalta kasvimaalta pinaatinlehtiä pääsee keräämään jo kesäkuun lopulla, ja satokausi jatkuu pitkälle syksyyn. Alkukesästä reseptien kypsennettävän pinaatin voi korvata lähes aina ryöpätyllä nokkosella.

KUN HANKIT

Tuore pinaatti on tummanvihreää ja rapean tuntuista. Kaupoissa myytävä pinaatti on yleensä paksulehtistä lamo- eli uudenseelanninpinaattia, joka kannattaa nitraatin vähentämiseksi ryöpätä ennen käyttöä. Pehmeämpää lehtipinaattia voi syödä raakanakin.

KUN VALMISTAT

Varaa pinaattia reilusti, sillä litra tuoreita lehtiä kutistuu kypsentäessä desiksi. Huuhtele pinaatinlehdet vasta juuri ennen ruuaksi valmistamista, sillä märät lehdet pilaantuvat nopeasti. Lehtipinaatin kypsennät helpoiten pikapaistamalla lehdet voissa tai pähkinäöljyssä. Pieniä lehtiä voi ripotella sellaisinaan vaikkapa salaatteihin. Koska pinaatti sisältää kalsiumin sitovaa oksaalihappoa, sen kanssa suositellaan maitotuotteita.

KUN SÄILYTÄT

Tuore pinaatti säilyy jääkaapin vihanneslokerossa paperipussissa viitisen päivää. Pinaatti pakastetaan ryöpättynä: keitä lehtiä minuutin ajan, valuta, jäähdytä ja pakkaa pakastuspusseihin.

KLASSIKOT

Pinaattikeitto ja -letut ovat tuttuja suosikkeja. Muhennettua pinaattia tarjotaan perinteisesti lohen lisukkeena. Italialaiset raviolit täytetään usein pinaatista ja ricottajuustosta sekoitetulla muhennoksella. Benedictin munat pinaatin kera on aamiaispöydän klassinen pari.

MAKUKAVERIT

Kaikki pehmeät juustot, kuten feta, vuohenjuusto, ricotta ja tuorejuustot, sopivan pinaatin kanssa. Kreikkalaisessa keittiössä pinaatti maustetaan usein muskottipähkinällä.