Porkkana rakastaa aasialaisia mausteita

Porkkanoita kannattaa pitää aina vihanneskaapissa, sillä tuskin on ruokaa, mihin ne eivät sopisi. Mitä pitempään porkkana saa kasvaa maassa, sitä vitamiinipitoisempi se on. Kun nostat porkkanat omalta kasvimaalta, anna niiden kuivua pari päivää ennen kellarisäilytystä. Jätä porkkanoihin puolen sentin naatti ja varastoi ne hiekkaan tai juuresturpeeseen.

KUN HANKIT

Naattiporkkanat säilyvät napakoina, kun leikkaat naatit heti pois. Porkkanoita on saatavana myös keltaisina ja violetteina, mutta maku on sama kuin oranssien.

KUN VALMISTAT

Porkkanaa voi keittää, paistaa pannulla, viipaloida patoihin, uppopaistaa ranskalaisiksi ja raastaa salaatiksi tai vaikka mehustamaan sämpylätaikinaa. Nuoria porkkanoita ei tarvitse kuoria. 

KUN SÄILYTÄT

Hyvässä kellarissa porkkanat säilyvät kevääseen asti. Jääkaapissa ne pidetään vihanneslokerossa muovipussissa ja erossa etyleeniä tuottavista vihanneksista ja hedelmistä, kuten omenasta ja tomaateista. Etyleeni muuttaa porkkanan maun kitkeräksi. Esikeitä porkkanat ennen pakastamista.

KLASSIKOT

Amerikkalainen porkkanakakku on kuivakakkujen klassikko. Porkkanalaatikolla voi herkutella muulloinkin kuin jouluna. Porkkanasta tehdään myös mehua sekä ihanaa hilloa paahtoleivän päälle.

MAKUKAVERIT

Porkkana rakastaa vahvoja, aasialaisia mausteita. Sen maku vain korostuu, jos lisäät joukkoon hieman hunajaa tai vaahterasiirappia. Yrteistä rakuuna, persilja ja korianteri sopivat hyvin sen kanssa.