Punajuuri on detox-vihannes

Se joka on maistanut ensisadon pieniä punajuuria sitruuna-voivaahdon kanssa, tietää, että punajuuri on paljon muutakin kuin etikkasäilyke. Ensimmäisillä punajuurilla herkutellaan jo heinäkuun lopulla, mutta talvisäilytystä varten ne nostetaan vasta ennen ensipakkasia. Punajuuri on detox-vihannes, joka puhdistaa maksaa ja vauhdittaa ruuansulatusta. Tiesithän, että myös naatit voi syödä pinaatin tapaan ryöpättyinä.

KUN HANKIT

Valitse napakoita, pehmeät ovat vanhoja tai väärin säilytettyjä. Naattipunajuuret pitää käyttää parin päivän kuluessa maasta nostamisesta, koska ne nahistuvat nopeasti, huoneenlämmössä jopa parissa tunnissa.

KUN KÄYTÄT

Punajuurta ei suositella raakana syötäväksi. Hienostunut maku korostuu, kun paahdat punajuuret uunissa. Toisaalta keitettäessä punajuurten nitraattipitoisuus laimenee. Kun keität ne kuorineen, väri säilyy ja kuori irtoaa pyyhkäisemällä. Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä, jotta vältyt värjäytymisiltä. Vesiliukoinen väri lähtee tuoreeltaan kuumalla vedellä ja käsistä helpoiten sitruunalla hieromalla.

KUN SÄILYTÄT

Punajuuria säilytetään ilman naatteja jääkaappikylmässä tai kellarissa. Talvisäilytyksen aikana niiden makeus tosin hieman vähenee. Punajuurta voi pakastaa höyrytettynä tai raakaraasteena.

KLASSIKOT

Venäläisen borssin, joulupöydän rosollin ja lindströminpihvin veroisiksi punajuuriklassikoiksi ovat maailmalla nousemassa tuorepuristetut punajuurimehut.

MAKUKAVERIT

Makea punajuuri kaipaa pientä potkua, esimerkiksi tilkan balsamiviinietikkaa tai sitruunaa. Tai kokeilepa tummasta suklaasta vuoltuja lastuja paahdettujen punajuurten päälle. Punajuuri rakastaa myös vuohenjuustoa ja roquefortia sekä saksan- ja pekaanipähkinöitä. Valkosipuli, inkivääri ja chili sopivat loistavasti sen kanssa.