Puolukka on suomalaista superfoodia

Niin kauan kuin suomalaismetsät ovat punaisena puolukkaa, kannattaa unohtaa ulkomaiset superfoodit ja suunnata mättäitä kohti. Puolukkaa pidetään arkisena marjana, vaikka se terveysvaikutustensa vuoksi ansaitsisi paikan trendien kärjessä. Poimijalle ja perkaajalle se on ehkä vaivattomin metsämarja. Parhaat puolukkapaikat löytyvät helppokulkuisilta kuivahkoilta, valoisilta mäntykankailta ja hakkuuaukioilta.

KUN HANKIT

Puolukan paras satokausi on elokuun lopusta lokakuun alkuun, aina ensimmäisiin yöpakkasiin saakka. Kypsä, kokonaan syvänpunainen puolukka on mehevin, ja tuoresurvos onnistuu vain kypsistä. Hieman raaoista voi niiden pektiinipitoisuuden ansiosta keittää hyytelöä ilman hyytelöimisaineita. Pakkasenpuremista, pehmenneistä puolukoistakin tehdään mehua.

KUN VALMISTAT

Puolukka sopii niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin, sitä voi käyttää tuoreena, kuivattuna tai survoksena. Happoisuuden vuoksi puolukka kaipaa jotakin makeuttajaa. Puolukka on myös oiva lisäaines niin kakku- kuin leipätaikinoihin.

KUN SÄILYTÄT

Luontaisen säilöntäaineensa, bentsoehapon, ansiosta puolukka säilyy jääkaapissa kuukausia raakasurvoksena tai niin, että kokonaiset marjat pannaan vedellä täytettyyn purkkiin. Puolukkaa voi säilöä hillona, hyytelönä, mehuina tai kuivaamalla.

KLASSIKOT

Vispipuuro on monien mummolaklassikko. Puolukkasurvos tai -hillo kuuluu ehdottomasti poronkäristyksen, mustanmakkaran ja kaalikääryleiden viereen.

MAKUKAVERIT

Sokeri, hunaja ja vanilja taittavat puolukan kirpeyttä. Maustekavereina toimivat rosmariini ja minttu. Kaalien ja puolukan liitto toimii, samoin kuin jälkiruokana puolukat kinuskikastikkeessa.