Tomaatin maku vahvistuu paahtamalla

Vaikka kotimaisia tomaatteja saa ympäri vuoden, kesäauringon kypsyttämää satoa kannattaa juhlia. Tomaatti vaatii lämpöä ja valoa niin paljon, että Suomessa se pärjää yleensä vain kasvihuoneessa.


KUN HANKIT

Mitä punaisempi ja pehmeämpi tomaatti, sen maukkaampi se on. Ero jo pilaantuneeseen tomaattiin ei tosiaan ole suuri. Keltaisten, violettien, viirullisten, vihreiden, vaaleanpunaisten ja valkoisten tomaattien kypsyys selviää tunnustelemalla pehmeyttä. Raa’at tomaatit kypsyvät huoneenlämmössä parissa päivässä.

KUN VALMISTAT

Keittoja ja kastikkeita varten tomaatit usein kaltataan – kastetaan kiehuvaan veteen, jotta kuori irtoaa – koska kuoret eivät ”sula” nesteeseen. Vaikka tomaatti on hyvää sellaisenaan, kypsennetystä saa parhaiten terveellistä lykopeenia. Raa’at vihreät tomaatit voivat aiheuttaa vatsakipuja. Tomaattien maku voimistuu paahtamalla. Kokeile salaattiin: Halkaise kirsikkatomaatit, ripauta pinnalle suolaa ja oliiviöljyä. Paahda 225-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla 15–20 minuuttia ja anna jäähtyä.

KUN SÄILYTÄT

Jääkaapissa tomaatin rakenne vetistyy. Paras paikka tomaateille on paperipussi huoneenlämmössä.

KLASSIKOT

Italialaisen keittiön helpot herkut: tomaatti-mozzarellasalaatti, panzanella-salaatti, bruschetta-leivät, tomaattikeitto. Bloody Mary -drinkki sekoitetaan tomaattimehuun. Paistetut vihreät tomaatit on elokuvasta tuttu klassikko, joka tehdään raaoista tomaateista. Katalonialaisessa gazpacho-keitossa tomaatti määrää maun.

MAKUKAVERIT

Yrteistä basilika, oregano, timjami, lehtipersilja ja laventeli. Voimakkaat italialaiset juustot, kuten parmesaani ja pecorino. Valkosipuli sopii aina. Kokeile kaverina myös ilmakuivattua kinkkua ja tatteja.